Azərbaycanda üzüm yağının istehsalına başlanılıb
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Üzümçülük və Şərabçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunda (ÜŞETİ) üzümün emalı zamanı yaranan tullantılardan (üzüm toxumu) soyuq sıxma üsulu ilə yağ istehsalına başlayıb, bunun patenti alınıb.
Bunu açıqlamasında institutun direktoru Vüqar Səlimov bildirib.
Onun sözlərinə görə, hazırda yağ əldə ediləcək üzüm sortları üzərində araşdırmalar aparılır: “Soyuq sıxma üsulu yağın keyfiyyətini artırır, arzuolunmaz maddələrin yaranma riskini aradan qaldırır, kimyəvi, qoruyucu və qatqı maddəsi daşımır. Dünyada üzüm yağının istehsalı aktualdır. Bu yağdan kosmetik vasitələrin istehsalında, tibbdə, yeyinti sanayesində geniş istifadə edilir”.
V. Səlimov qeyd edib ki, üzümçülük və şərabçılıq sahəsində emal zamanı böyük həcmdə tullantılar yaranır: “Tullantıya toxum, qabıq, daraq daxildir. Təxminən 1 000 ton üzümə 300 ton tullantı yaranır. Ona görə də tullantısız texnologiyanın perspektivi üzümçülük və şərabçılıq sahəsində çox yüksəkdir. İnstitutda üzümün emalı zamanı yaranan qalıqlardan bioloji aktiv maddələrin alınması istiqamətində də elmi tədqiqat işləri həyata keçirilir.”
Onun sözlərinə görə, ÜŞETİ-də həm də ölkənin milli şərab brendləri üçün texniki üzüm sortlarının inkişaf etdirilməsi istiqamətində iş aparılır: “Texniki üzüm sortları müasir üsullarla qiymətləndirilir, onlardan texnoloji istifadə istiqamətləri müəyyən olunur. Onlardan texnoloji istiqamətlərinə görə müxtəlif növ şərablar istehsal edilir. Bu texniki sortlara ölkənin nadir texniki üzüm sortları “Bayanşirə”, “Mələyi”, “Mədrəsə” , “Xindoqnı”, “Şirvanşahı” kimi sortlar daxildir. Bizim texniki üzüm sortları digər ölkələrin sortları ilə müqayisədə daha məhsuldardır. Son illərdə yerli sortların məhsuldarlığının artılması istiqamətində xeyli işlər görülüb”.
Direktor vurğulayıb ki, ölkədə dəmyə şəraitindəki bəzi üzüm bağlarında becərilən xarici sortların quraqlığa və yüksək temperatura davamsızlığı nəticəsində məhsul kəskin şəkildə az olub: "Halbuki, yerli sortlardan yüksək məhsuldarlıq əldə edilib. Bəzən sahibkarlar elə düşünürlər ki, yerli sortlar az məhsuldardır, xarici sortları ölkəyə gətirirlər. Lakin xarici sortların bir çoxu da yerli torpaq-iqlim şəraitinə uyğunlaşmır və məhsul vermir”.
© “Report”
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 2 həftə sonra
- 1 gün sonra
- 1 saat əvvəl
-
- 3 saat əvvəl
-
3 saat əvvəl
Coca-Colanın rəhbəri Türk Dünyasını əhatə edən mükafata layiq görülüb
-
4 saat əvvəl
Nazir Rəşad Nəbiyev “AMD” şirkətinin baş vitse-prezidenti ilə görüşüb
- 4 saat əvvəl
-
4 saat əvvəl
Azərbaycanın ilk premium smart yaşayış kompleksi - İNŞASINA BAŞLANILIR
- 5 saat əvvəl
-
6 saat əvvəl
Balaxanıdakı çay evi - Həyat Sığortası tərəfindən ödənilmiş borc
-
7 saat əvvəl
Azərbaycan əhalisinin 11 ayda 81 milyard manata yaxın gəlir əldə etdiyi bildirilir
- 8 saat əvvəl
Son Xəbərlər
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Daha 606 nəfər hərbi qulluqçu mənzillə təmin olunacaq
Havanın temperaturu 5-7 dərəcə enəcək - XƏBƏRDARLIQ
Dolların bazar ertəsi üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən edilib
Bu il Azərbaycanda hər gün orta hesabla 57 boşanma olub
Balaxanıdakı çay evi - Həyat Sığortası tərəfindən ödənilmiş borc
Ən çox oxunanlar
Azərbaycanın avtomobil istehsalında tənəzzül dərinləşir
Noyabrda dövlət büdcəsinin profisiti azalıb
Barclays 2026-cı il üçün Brent neftinin qiymət proqnozunu açıqladı
Dekabrın 13-də gözlənilən hava şəraiti


















.jpg)





.jpg)


